PRIHODNOST PREVAJANJA

Sedem načinov uporabe orodja ChatGPT v prevajalski panogi 

Ker menimo, da nam lahko uporaba umetne inteligence pri naših delovnih procesih zgolj koristi, smo preučili nekatere načine, kako lahko ChatGPT uporabimo v prevajalski panogi.

A mobile device with Chat GPT written on it in Scrabble letters

ChatGPT je revolucionarno novo orodje, ki je povzročilo precej vznemirjenja. Ker menimo, da nam lahko uporaba umetne inteligence pri naših delovnih procesih zgolj koristi, smo preučili nekatere načine, kako lahko ChatGPT uporabimo v prevajalski panogi. 

Zakaj je ChatGPT drugačen?  

ChatGPT se uči na velikem naboru besedil, vključno s knjigami, članki in spletnimi stranmi. Uporablja vrsto učenja z globokimi nevronskimi mrežami, da se uči vzorcev in strukture človeškega jezika. Ena ključnih posebnosti orodja ChatGPT je zato njegova sposobnost, da se zna pogovarjati z uporabnikom. 

Kako lahko ChatGPT uporabimo v prevajalski panogi?  

Raziskali smo sedem načinov, kako lahko ChatGPT uporabimo v prevajalski panogi: 

  1. Strojno prevajanje:  

ChatGPT lahko uporabimo za strojno prevajanje besedil. Preprosto vnesete izvorno besedilo v enem jeziku, ChatGPT pa ustvari prevod v drugem jeziku. Vendar pozor: strojni prevodi niso popolni in jih mora v večini primerov naknadno urediti človeški prevajalec. 

  1. Ocenjevanje kakovosti prevodov:  

ChatGPT lahko uporabimo za preverjanje kakovosti prevodov. Vnesete lahko prevod, ChatGPT pa ga primerja z izvornim besedilom ter predlaga popravke in izboljšave.  

  1. Pomoč pri terminološkem delu:  

ChatGPT lahko uporabimo kot pomoč pri iskanju terminologije. Vnesete lahko izraz in ChatGPT predlaga prevode ter poda definicije in primere uporabe. 

  1. Ustvarjanje vsebine:  

Uporaba orodja ChatGPT za ustvarjanje vsebine je verjetno najbolj revolucionarna. ChatGPT vam lahko pomaga pri pisanju blogov, opisov izdelkov ter celo pri iskanju ključnih besed in SEO-optimizaciji.  

  1. Pomoč pri komunikaciji:  

ChatGPT lahko uporabite kot pomoč pri pisanju e-poštnih sporočil. Če morate napisati odločno, a kljub temu vljudno e-poštno sporočilo prevajalcu, ki zamuja, lahko prosite ChatGPT za pomoč. To vam pride prav zlasti, ko pišete e-poštna sporočila v tujem jeziku. 

6. Prepoznavanje jezika: 

ChatGPT lahko prepozna jezik danega besedila, kar je lahko v pomoč pri delu z večjezično vsebino. 

7. Pomoč pri delovnih postopkih: 

Če ste pozabili, kako se npr. uvozi datoteke JSON v memoQ ali kako se vstavljajo tagi v Tradosu, lahko vprašate ChatGPT in napisal vam bo celoten postopek. 

Kot lahko vidite, nam je ChatGPT lahko v veliko pomoč. Vendar pa si je treba zapomniti, da kljub vsemu ni nadomestilo za človeške prevajalce in je treba njegov rezultat natančno pregledati in po potrebi urediti. To še posebej velja trenutno, ko ga vsi še preizkušamo in preverjamo njegovo zanesljivost. Zato zaenkrat velja, da ga je treba kljub na prvi pogled navdušujočim rezultatom uporabljati z določeno mero previdnosti. 

Oglejte si še ostale članke

Avatarji umetne inteligence in globoki ponaredki: vse o digitalnih dvojnikih in o tem, kako jih lahko koristno uporabite 

Ali ločite avatar od originala? Tehnologija na tem področju se dnevno izboljšuje, zato vas bomo v Prevajalski agenciji GORR popeljali na poglobljeno raziskovanje uporabe te nove oblike umetne inteligence.

Izboljšanje odličnosti: 3 glavni razlogi, zakaj bi morali naročiti tudi dvojezični pregled in lekturo prevoda

Obstaja ogromno razlogov, zakaj bi morali vedno naročiti tudi dvojezični pregled in lekturo prevoda. Ker smo prijazni, vam bomo pojasnili zgolj tri najpomembnejše.

Kaj je sodni prevod in kdaj ga potrebujete?

Prevajanje pravnih ali uradnih dokumentov je lahko zapleteno, zato je pred žigosanjem treba poznati osnove.

© 2023 GORR. Vse pravice pridržane.